20 Contoh Soal UTBK SNBT 2024 Materi Literasi Bahasa Inggris Lengkap dengan Jawabannya

Faradilla Indah Siti Aysha, Jurnalis
Jum'at 17 Mei 2024 10:18 WIB
20 Contoh Soal UTBK SNBT 2024 Materi Bahasa Inggris Lengkap (Foto: Freepik)
Share :

JAKARTA – 20 contoh soal UTBK SNBT 2024 materi literasi Bahasa Inggris lengkap dengan jawabannya. Pejuang UTBK SNBT 2024 dapat mempelajari contoh berikut sebagai persiapan diri.

UTBK SNBT 2024 gelombang 2 sudah digelar mulai 14 Mei hingga 20 Mei 2024. Ada materi hingga tipe soal yang harus dikerjakan calon peserta UTBK SNBT 2024 demi masuk perguruan tinggi negeri (PTN) impian, salah satunya Literasi dalam Bahasa Indonesia dan Literasi Bahasa Inggris.

Tujuan tes literasi tersebut adalah untuk mengukur kemampuan calon mahasiswa baru dalam memahami, mengevaluasi, dan menggunakan jenis-jenis teks.

Dalam tes ini, peserta SNBT akan mengerjakan 30 soal Bahasa Indonesia selama 45 menit.

Mereka juga akan mengerjakan 20 soal Bahasa Inggris selama 30 menit. Meski merupakan tes yang berkaitan dengan bahasa, namun tes ini tidak memiliki soal essay.

Berikut 20 contoh soal UTBK SNBT 2024 materi literasi Bahasa Inggris lengkap dilansir dari CHE bimbel, Jumat (17/5/2024):

Passage 1

Over this decade, employment in jobs requiring education beyond a high school diploma will grow more rapidly than employment in jobs that do not; of the 30 fastest growing occupations, more than half require post-secondary education. With the average earnings of college graduates at a level that is twice as high as that of workers with only a high school diploma. Higher education is now the clearest (1) … into the middle class.

In higher education, the U.S. has been outpaced internationally. While the United States ranks ninth in the world in the proportion of the young adults enrolled in college, we have fallen to 16th in the world in our share certificates and degrees awarded to adults ages 25-43 –lagging behind Korea, Canada, Japan and other nations. While more than half of college students graduate within six years, the (2) … for low-income students is around 25 percent.

Acknowledging these factors in his early Administration, President Obama challenged every American to commit at least one year of higher education or post-secondary training. (3)... that America would once again have the highest proportion of college graduates in the world by 2020

 

1. The option that best completes (1) is…

A. Effort

B. Position

C. Pathway

D. Advantage

E. Beginning

Jawaban: C. Pathway

2. The option that best completes (2) is…

A. Completion rate

B. Academic capacity

C. Logical understanding

D. Learning achievement

E. Intellectual development

Jawaban: A. Completion rate

 

3. The option that best completes (3) is…

A. Americans will deserve higher education for their future

B. Middle class Americans are invited to provide financial aids

C. The president has set up a new educational goal for the country

D. The government recommends American for college education

E. American students are suggested to take entrepreneurial skills

Jawaban: C. The president has set up a new educational goal for the country

Passage 2

The U.S. team is one of three digging into what is now known to be a vast system of lakes and streams deep below the surface of Antarctica. A British team attempting to drill into much deeper Lake Ellsworth had returned home in December because of equipment failures, but a Russian team is also at work now retrieving core water from Lake Vostok. With much fanfare, the Lake Vostok core was pulled up last year from more than 2.5 miles (4 Kilometers) from the frigid surface. Vostok is much deeper and larger than any other Antarctica lake, and both it and Ellsworth lie under much colder ice and believed to have less subsurface water flowing in and out than does Whillans.

The existence of subglacial lakes and streams in Antarctica is a relatively new discovery, and the size of this wet world under the ice has only been grasped in recent years. Helen Fricker, a glaciologist at the Scripps Institution of Oceanography and a principal investigator of the Whillans team, first described Lake Whillans in 2007.

Using satellite data, she and her colleagues discovered a periodic rising and falling of the ice surface above the Whillans Ice streams between 2003 and 2006, and concluded that a lake was likely underneath.

 

4. Why does the author state, “...she and her colleagues discovered a periodic rising and falling of the ice surface above the Whillans Ice streams between 2003 and 2006…” (Paragraph 3, line 13)?

A. To expose the characteristics of the lake

B. To inform that the lakes have been recently discovered

C. To describe the process of exploration of sub-glacial lakes

D. To explain that the explorations need sophisticated equipment

E. To show the relationship of equipment used and lakes being explored

Jawaban: C. To describe the process of exploration of sub-glacial lakes

5. The following are relevant with the information in the passage, except…

A. A government interested in exploring the Antarctica should recruit experts on glacier

B. Sophisticated equipment should be available to explore the Antarctica

C. The drilling team should consist of expertise on Marine Biology

D. Data on lakes in Antarctica is very limited

E. Water of the sub-glacial lakes is also frozen

Jawaban: E. Water of the sub-glacial lakes is also frozen

6. What does the author assume about the sub-glacial lake in Antarctica

A. The ice drilled as solid as rock

B. All lakes explored are located beneath the ice layer

C. Efforts have not been made study lakes in Antarctica before 2000

D. Experts on ocean and glaciers were not avail in 1990s and earlier

E. Satelity was not involved in collecting data about Antarctica before the new millennium

Jawaban: B. All lakes explored are located beneath the ice layer

7. Which of the following gives an example of points discussed in paragraph 1?

A. Research by scholars of various expertise

B. Efforts of understanding the lakes

C. The success of drilling lakes

D. Lakes underneath the ice layer

E. The failure of lake exploration

Jawaban: B. Efforts of understanding the lakes

Passage 3

The study’s findings are important because they use a biological marker to show a direct link between chronic stress and heart disease. Stressors, such as marital or financial troubles, have been linked to heart disease, but doctors could only rely on questionnaires to determine people’s stress level. This study looked at a more objective, measurable sign —the level of cortisol, a hormone released during stress— that shows up in the hair shaft. Measuring cortisol levels in hair also can indicate how long a person has been stressed, says Gideon Koren, one of study’s authors and a toxicologist at the University of Western Ontario. Cortisol, which is secreted by the adrenal glands, also shows up in urine and saliva, but that only shows stress at the moment of measurement — not over long periods of time.

 

“Hair grows about one centimeter (a fraction of an inch) a month, so if we take a hair sample, six centimeters (2.6 inches) long, we can measure the cortisol level and determine stress level for the past six months,” Koren says. This is critical, he adds, “because what kill is chronic stress.”

 

In the study, researchers took a 3-centimeter hair sample from 56 male heart attack patients admitted to Meir Medical Center in Israel. Hair samples were also taken from a control group, hospitalized for reasons other than a heart attack. The group did not differ significantly in terms of diabetes, high blood pressure, smoking, and a family history of heart disease.

 

 

 

8. Based on the passage, it can be inferred that…

A. One may learn stress level through measuring his own hair

B. Only cortisol is more accurate in detecting one’s stress

C. One’s temporary stress can be judged by testing his urine

D. Doctors tend to use two ways of understanding one’s stress

E. Multi-functions of saliva lead one to know his gradual stress

Jawaban: C. One’s temporary stress can be judged by testing his urine

9. Which of the following is a restatement of “..., but doctors could only rely on questionnaires to determine people’s stress level” (paragraph 1 line 2)?

A. Although using questionnaires only, doctors can discover people’s degree of stress

B. Only questionnaires can inform doctors more accurately about people’s scale of stress

C. People’s stress levels are dependent merely on questionnaires for doctors to know

D. Questionnaires for doctors are only means understanding people’s stress levels

E. Questionnaires are only one of doctor’s efforts to predict people’s stress degree

Jawaban: C. People’s stress levels are dependent merely on questionnaires for doctors to know

10. The paragraph following the passage will likely talk about….

A. Smoking habits are some risk factors to lung cancers

B. Hair cortisol content as an influential factor of diabetes

C. High blood pressure as a dominant factor for sudden death

D. Hair cortisol content a stronger predictor of heart attack

E. Cholesterol level as a significant indicator of one’s health level

Jawaban: D. Hair cortisol content a stronger predictor of heart attack

 

11. The author organizes his/her ideas in the passage by…

A. Presenting causes followed by its effects

B. Interpreting different ways of classifying

C. Presenting the strength of the main idea

D. Exposing supporting ideas chronologically

E. Putting the central idea followed by examples

Jawaban: D. Exposing supporting ideas chronologically

Passage 4

Sometimes experience in other countries can help people to understand their own Identity better. Mahatma Gandhi was born 1869 at Portandar in western India. After studying in India, he dreamt of going to England to study. He was that his Hindu religion did not allow voyages abroad. However, Gandhi was very determined and he finally left for England in 1887. At first he tried to learn to behave like an English gentleman, but he soon learnt that it was better to be himself. He studied law in London, qualifying in 1891. He also learnt about other religions.

 

He returned home to India and worked as a lawyer for two years. After some Problems, he was offered a job in South Africa. Here he experienced racism as a member of the Indian community. He decided to fight for the rights of Indians using "passive resistance".

 

He had three main beliefs, namely nonviolence, religious tolerance and truth. When he finally returned to India in 1915, he became a great political leader. During the Fight for independence, he was often put in prison, but his beliefs never changed.

 

Gandhi had studied in Britain, so he understood the British better than they understood him. Gandhi's leadership led to independence, but, on the Independence Day, 15 August, 1947, Gandhi refused to celebrate. He was in favor of Hindu-Muslim Unity but Muslims and Hindus could not agree, so a separate Muslim state was formed In Pakistan. In 1948, Gandhi started fasting to death as a protest against fighting between Indian and Pakistan. He was assassinated by a Hindu fanatic on 30th January 1948. India and Pakistan are still fighting in Kashmir today. The fight for independence was a difficult one, but not as difficult as the fight for non-violence, religious tolerance and truth.

 

 

 

12. We can infer from the following statement about Mahatma Gandhi, EXCEPT….

A. He understood Hinduism and Islam equally well

B. He knew well the characteristics of the English people

C. He had good knowledge about law issues

D. He had hardest time fighting for independence of this nation

E. He experienced racism when he was in South Africa

Jawaban: A. He understood Hinduism and Islam equally well

 

13. The following statements are true about Mahatma Gandhi, Except:

A. Mahatma Gandhi studying in Britain was against Hinduism principles

B. Mahatma Gandhi believed in non-violence, religious tolerance and truth

C. Mahatma Gandhi learned and understood about some religions well

D. Mahatma Gandhi fought hard for the unity of his nation

E. Mahatma Gandhi did not like the idea of Hindu-Muslim unity in India

Jawaban: E. Mahatma Gandhi did not like the idea of Hindu-Muslim unity in India

 

 

14. Mahatma Gandhi got his university degree in

A. 1887

B. 1915

C. 1891

D. 1947

E. 1948

Jawaban: C. 1891

15. The word non violence in He had three main beliefs, namely nonviolence, religious tolerance and truth (line 8) can best be replaced by…

 

A. Favorable conducts

B. Peaceful actions

C. Political spirits

D. Religious prejudices

E. Passive behaviors

Jawaban: B. Peaceful actions

16. The passage above mainly deals with Mahatma Gandhi’s…..

 

A. Search for principles of this three main beliefs

B. Fighting against racism in South Africa

C. Political career as an important nation leader

D. Experience to identify his life principles

E. Political struggle for India’s independence

Jawaban: D. Experience to identify his life principles

Passage 5

Education is often viewed as school in a traditional, formal sense. Many people believe that true learning can only take place in a formal classroom setting. Others feel Education occurs in many different forms and environments. There many not be a definitive answer to the question of, 'What is education?' However, we can start thinking about the purpose of education. Is it to educate youth to be responsible Citizens? Is it to develop individuals, as well as society, in order to ensure a society's Economic success? Or is it to simply focus on developing individual talents and Intelligence? Perhaps it is the balance of all three that defines education? While our answers may differ, we can perhaps agree that education is a basic human right. When that right is granted, growth and development, the society as a whole is more likely to improve in areas such as health, nutrition, general income and living standards and population fertility rates.

 

 

 

As global citizens, it is our responsibility to critically think about the issues and attempt to come up with solutions to the problems plaguing education. In 1990 UNESCO launched EFA, the movement to provide quality education for all children, youth, and adults by the year 2015. The unfortunate reality is that for many countries, larger issues come before improving the quality of education. How can we achieve the goals of EFA when numerous countries around the world are faced with challenges that seem far too impossible to overcome?

 

 

 

The answer lies in attempting to bridge some of the gaps that prevent developing nations to compete with developed nations. One example is that of providing greater access to technology and narrowing the ever widening digital divide. In many ways the most basic access to technology can serve as a valuable educational tool. Individuals who are not afforded this access are at a disadvantage when trying to grasp opportunities to make life better for themselves, their families, and their community.

 

 

 

17. The situation the author shows in the passage above is best described as follows….

A. Quality education fundamentally in developing ensures quality living in all sectors

B. Education is essentially everyone’s right yet it still has its challenges

C. There are problems in education in spite of its significant role

D. As long as nations compete, education cannot progress

E. Absence of an exact definition causes problems in education

Jawaban: B. Education is essentially everyone’s right yet it still has its challenges


18. The author’s main concern in the first paragraph of the passage is that…

A. There is no exact definition of education

B. Education is a fundamental individual’s right

C. Everyone has the right to get quality education

D. Educations occurs in any place not just schools

E. Development can be gained through education

Jawaban: B. Education is a fundamental individual’s right


19. If the author is right concerning the role of education, the following might be predicted to take place, EXCEPT…

A. Longer life expectancy

B. Lesser life birth rates

C. Improved welfare

D. Better quality living

E. More job opportunities

Jawaban: C. Improved welfare




20. The following sentences reflect the author’s opinions in the passage. EXCEPT

A. Everyone has the right to get education

B. Education cannot be easily defined

C. EFA provides quality education by 2015

D. Education is basic to human development

E. The EFA goals are faced serious challenges

Jawaban: E. The EFA goals are faced serious challenges

Itulah 20 contoh soal UTBK SNBT 2024 materi literasi Bahasa Inggris lengkap dengan jawabannya. Semoga dapat membantu para pejuang UTBK SNBT 2024.

(Dani Jumadil Akhir)

Halaman:
Share :
Follow WhatsApp Channel Okezone untuk update berita terbaru setiap hari
Topik Artikel :
Berita Terkait
Terpopuler
Telusuri berita Edukasi lainnya